© 2019 William de Boet | Disclaimer | Website Vivars

Tuinontwerp

Een tuinontwerp vormt de basis voor het aanleggen van de tuin van je dromen! Maar hoe kom je tot een goed ontwerp? Waar moet je rekening mee houden en hoe gaat zo’n proces precies in zijn werk? Dat leggen we natuurlijk graag aan je uit, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt voor je eigen tuin! Wil je liever een ontwerp laten maken door een expert? Dan helpen we jou natuurlijk graag!

De afmetingen van je tuin

Voordat we kunnen beginnen over een ontwerp zullen we eerst de situatie in kaart moeten brengen. Daarom is het handig om alle afmetingen van de achtertuin te verzamelen, bijvoorbeeld door alles handmatig op te meten met een meetlint of rolmaat. Zorg dat je de afmetingen ergens noteert waar je ze makkelijk terug kunt vinden, anders moet je later opnieuw gaan meten!

Tuin opmeten met een meetlint

Let op: meet niet alleen de rechte stukken van je tuin, maar maak echt een goed overzicht van alle beschikbare ruimte(s) en de afstanden hiertussen. Ook onderdelen die je in eerste instantie in tact wilt laten kun je beter opmeten, je kunt immers altijd van gedachten veranderen.

Je wensen, ideeën en inspiratie

Je hebt natuurlijk al genoeg nagedacht over de invulling van je tuin. Misschien heb je als particulier zelfs al verschillende wensen, ideeën of inspiratie op een rijtje gezet. Toch is het belangrijk om alle wensen duidelijk te verzamelen, vooral als je met meerdere gezinsleden bent die allemaal ‘mee willen bepalen’. Daarnaast is het ook belangrijk voor de ruimtelijke indeling van je tuin dat je vooraf al weet welke onderdelen er sowieso (must-have) in verwerkt moeten worden. Wil je bijvoorbeeld een zwembad en is je tuin maar 20 m2? Dan zullen er toch consessies gedaan moeten worden, óf zul je op een slimme manier met de ruimte om moeten gaan!

Tip: schrijf je wensen en ideeën op een post-it en ‘verdeel’ deze over de beschikbare ruimte. Zo weet je direct of je bepaalde zaken weg moet laten, of juist toe kunt voegen!

Lijnen en vormen

Elke tuinontwerper of tuinarchitect zal dit benadrukken: lijnen spelen een essentiële rol in het uiteindelijke tuinontwerp. De beste ontwerpen zorgen ervoor dat je woning, tuin én de directe omgeving een eenheid gaan vormen. Dat kan betekenen dat sfeerbepalende elementen uit je woning worden overgenomen, zoals kleuren of accessoires. Maar het kan ook betekenen dat de vormen en stijl van de woning wordt doorgetrokken naar de tuin.

Een 3D tuinontwerp van een buitenverblijf in Hellevoetsluis

Belangrijk is om eerst te beginnen bij de ruimtelijke indeling, bijvoorbeeld door op bepaalde plaatsen te kiezen tussen bestrating, beplanting of een gazon. Kies je voor bestrating, dan kun je natuurlijk met het type stenen of tegels de lijnen uit je woning doortrekken naar buiten. Kies je voor beplanting? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de kleur van bepaalde elementen van je interieur te verwerken in de kleur van de bloemen en planten in je tuin!

Aankleding en accessoires

Als je de ruimtelijke indeling grotendeels hebt bepaald kun je echt aan de slag gaan! Nu kun je namelijk gaan nadenken over de inrichting van je tuin in de vorm van aankleding en specifieke accessoires. Had je de wens om een overkapping te plaatsen met daaronder een bubbelbad? Of wilde je liever een vijver met verschillende accessoires en uitbreidingen? Je kunt zoveel elementen toevoegen als je maar wilt, zolang dit past binnen het kader van de lijnen en vormen die je eerder hebt bepaald.

Wat je niet moet vergeten is de materiaalkeuze. Kies je voor een overkapping? Denk dan alvast na of je een houten of kunststof overkapping wilt laten plaatsen. Kies je voor een houten pergola? Besef je dan wel dat er heel veel verschillende houtsoorten zijn, met verschillende kleuren en eigenschappen.

Zelf aan de slag, of toch een hovenier inschakelen?

Is je ontwerp zo goed als afgerond? Dan sta je nu voor misschien wel de grootste beslissing. Ga je zelf aan de slag, of kies je toch voor een hoveniersbedrijf voor de aanleg van de tuin van je dromen? Wanneer je zelf aan de slag gaat is dan natuurlijk aanzienlijk goedkoper, je betaalt namelijk geen uurloon aan een bedrijf. Daarnaast kun je alles precies zó maken zoals je het bedacht hebt, er kunnen nooit misverstanden ontstaan!

3d tuinontwerp rendering

Toch zouden wij je altijd aanraden om te kiezen voor een hoveniersbedrijf om de tuinaanleg uit te voeren, zeker als je ingrijpende veranderingen in je tuinontwerp hebt verwerkt. Een hoveniersbedrijf werkt vaak een stuk sneller dan jij zelf kunt, bovendien kan hij je ook bijstaan in het maken van bepaalde keuzes die je nog moet gaan maken tijdens de aanleg.

Een offerte aanvragen

Wil je het ontwerpen liever aan een specialist overlaten? Ik help je graag met een 3D-tuinontwerp op maat! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan, je ontvangt binnen 2 werkdagen een persoonlijke aanbieding!

Een offerte aanvragen

Is meer informatie gewenst?

Laat het ons weten!

U kunt ons direct uw vraag toesturen of uw gegevens achterlaten, dan bellen wij u terug!